Si t’i mësojmë fëmijët të kujdesen për kafshët

Si t’i mësojmë fëmijët të kujdesen për kafshët

Mësimi i fëmijëve për t’u kujdesur për kafshët e tyre është një mësim thelbësor për zhvillimin, pjekurinë dhe përkushtimin e tyre ndaj një qenieje të gjallë. Të kesh një kafshë shtëpiake është ndarja e jetës me një mik besnik dhe për fëmijët është një përvojë unike. Por përveç që kanë një mik, ata duhet të mësojnë të trajtojnë kafshën e tyre dhe të kujdesen për të në mënyrë që ajo të ketë një jetë të plotë me pjesën tjetër të familjes.

Ka shumë arsye pse është thelbësore të kaloni kohë duke mësuar fëmijët se si të kujdesen për kafshën e tyre. Së pari sepse është çelësi i një bashkëjetese të mirë, fëmija duhet të dijë se cilat janë kufijtë që kafsha të mos veprojë në një mënyrë të keqe. Nga ana tjetër, të kesh një kafshë shtëpiake nënkupton përgjegjësi dhe kjo është një sfidë e të mësuarit.

Por një nga arsyet më të rëndësishme është se kjo është mënyra më e mirë për të edukuar fëmijët që nga fëmijëria me respekt dhe dashuria për kafshët. Një temë ende në pritje, edhe pse për fat të mirë fëmijët po marrin gjithnjë e më shumë informacion dhe edukim në lidhje me të, megjithëse ka akoma shumë për të bërë. Nëse keni nevojë për disa këshilla, vini re udhëzimet e mëposhtme.

Të kujdesesh për kafshën shtëpiake do të thotë ta ushqesh atë në mënyrë korrekte, të sigurosh që ai gjithmonë të ketë ujë të freskët, ta mbash vendin të vet në shtëpi komod dhe të rehatshëm dhe t’i japësh shumë dashuri. Sepse fëmijët i duan kafshët shtëpiake, por shpesh ata nuk janë të vetëdijshëm për të gjithë punën që kërkojnë.

Logjikisht ky nuk është faji i tyre, pasi nëse askush nuk i mëson ata nuk duhet të jenë të vetëdijshëm. Në varësi të moshës dhe aftësive të fëmijëve tuaj, mund të filloni me këto këshilla për t’i mësuar fëmijët të kujdesen për kafshën e tyre. Fillon me detyra të vogla, por që duhet të përfundojnë çdo ditë. Në këtë mënyrë, fëmija mund të fitojë këtë zakon dhe më vonë të marrë përgjegjësi të tjera.

Ushqeni kafshën shtëpiake

Për një të rritur, të ushqyerit e kafshës është aq rutinë sa ushqimi i pjesës tjetër të familjes. Sidoqoftë, për fëmijët është totalisht indiferente sepse ata nuk kanë pse të shqetësohen për këto çështje për veten e tyre. Prandaj, është mësimi i parë që ata duhet të mësojnë. Kafsha duhet të hajë disa herë në ditë, Secila kafshë ka nevoja të caktuara dhe duhet ta merrni parasysh këtë udhëzues.

Mënyra më e mirë për të mësuar është duke parë shembull, kështu që për disa ditë kërkoni nga fëmija juaj të shkojë me ju sa herë që shkoni për të ushqyer kafshën. Kështu që ai do të shohë sesi e bëni, sasinë e ushqimit që i nevojitet dhe kohën e ngrënies. Një pjesë shumë e rëndësishme është pastërtia, prandaj mësojeni të pastrojë enët ku kafsha ha dhe pi ujë.

Pastrimi

Një kafshë shtëpiake gjeneron papastërti, në një masë më të madhe ose më të vogël në varësi të llojit të kafshës, por kjo është diçka e pariparueshme. Përgjegjësia për pastrimin duhet të ndahet, fëmija mund të kujdeset për pastrimin e vakumit, tundjen e shtratit të kafshës ose pastrimin e hapësirës së saj, nëse kafsha shtëpiake e kërkon atë. Përfshihet edhe pastrimi i vetë kafshës, kërkoni që fëmija juaj t’ju ndihmojë çdo herë.

Rregulla e kufij

Të kesh një kafshë shtëpiake nënkupton një sërë rregullash të bashkëjetesës që fëmijët duhet të mësojnë. Në thelb për mirëqenien e kafshës dhe të gjithë familjes. Nëse fëmijët nuk e dinë se sa larg mund të shkojnë, mund të shkaktojë dëm të kafshës, të bëjë që ajo të veprojë në mënyrë agresive sipas instinktit të saj dhe duke rrezikuar stabilitetin e familjes.

Të jetosh me kafshë është të mësosh të respektosh speciet e tjera dhe qeniet e gjalla, prandaj është thelbësore të mësosh fëmijët të kujdesen për kafshët e tyre shtëpiake. Pikërisht kështu, ata do të mësojnë të kujdesen për një qenie të gjallë dhe do të jenë në gjendje të rriten me vlerën e respektit për speciet e tjera që përbëjnë planetin. Një mësim që do të përfitojë nga fëmijët në fëmijërinë e tyre dhe gjatë gjithë jetës së tyre.