Gjirafa

Gjirafa

Gjirafa (Giraffa) është një gjitar afrikane dythundrake me qafë dhe këmbë shumë të gjata. Qafa e saj mund të arrije gjatësi deri në 2 metra. Gjirafa jeton në pyje e lëndina te ngrohta.

Pjesë e familjes së saj është edhe deveja që jeton në shkretëtire. Tradicionalisht konsiderohet të jetë një lloj, Giraffa camelopardalis, me nëntë nënlloje. Sidoqoftë, ekzistenca e deri në tetë specieve të gjirafave ekzistuese është përshkruar, bazuar në kërkimet në ADN mitokondriale dhe bërthamore, si dhe matjet morfologjike të gjirafës. Shtatë lloje të tjera janë zhdukur, llojet parahistorike të njohura nga fosilet.

Karakteristikat kryesore dalluese të gjirafës janë qafa dhe këmbët e saj jashtëzakonisht të gjata. Këmbët e përparme dhe të pasme kanë të njëjtën gjatësi. Këmba e gjirafës arrin një diametër prej 30 cm, dhe thundra është 15 cm e lartë te meshkujt dhe 10 cm te femrat. Gjirafat mashkull përdorin qafën e tyre si armë në betejë. Klasifikohet në familjen Giraffidae, së bashku me të afërmin e saj më të afërt ekzistues, okapi. Diapazoni i tij i shpërndarë shtrihet nga Çadi në veri deri në Afrikën e Jugut në jug dhe nga Niger në perëndim deri në Somali në lindje. Gjirafat zakonisht banojnë në savanë dhe në pyje. Burimi i tyre i ushqimit janë gjethet, frutat dhe lulet e bimëve drunore, kryesisht speciet e akacisë, të cilat ata i shfletojnë në lartësitë që shumica e barngrënësve të tjerë nuk mund t’i arrijnë.

Gjirafat mund të ndiqen nga luanët, leopardët, hienat pikaloshe dhe qentë e egër afrikanë.