Author Archive Page

Akita është nga racat më të njohura të qenve, por nuk preferohet për pronarët fillestarë

Akita është një qen japonez i madh, i fortë, dinjitoz, shumë inteligjent, por edhe disi kokëfortë. Kjo racë u bë shumë e njohur pas filmit për qenin besnik Hachiku, por nuk rekomandohet për fillestarët.

Kjo kafshë vjen nga provinca japoneze e Tohoku dhe është përdorur për gjuetinë e arinjve disa shekuj më parë. Më vonë, filluan ta mbarështojnë sistematikisht për luftime dhe pas kësaj, adhuruesit e qenve dhe natyrës, me shumë vështirësi, arritën ta ruanin racën në një formë pak a shumë origjinale. Në Japoni, qeni vlerësohet shumë dhe është shpallur thesar kombëtar.

Akita është rreth 67 centimetra i lartë (mashkull), gjegjësisht rreth 61 centimetra (femër), me një tolerancë prej tre centimetrash. Mund të jetë i bardhë, i zi, i verdhë në të kaftë ose i kuq, por më i zakonshëm është kombinimi i ngjyrës së bardhë me të kuqërremtë.

Është një qen i madh dhe i ndërtuar në mënyrë shumë harmonike, i fortë. Ka qafë të trashë dhe muskulore, veshë në formë trekëndëshi dhe bisht të lartë e të trashë të palosur mbi shpinë.

Akita është një qen shumë besnik, i qetë dhe inteligjent. Ka vullnet të fortë, prandaj ndonjëherë është e vështirë ta stërvitësh. Në përgjithësi funksionon mirë me fëmijët, por mund t’i lëndojë fëmijët më të vegjël për shkak të madhësisë së tij. Megjithatë, nuk duhet të lihet vetëm me fëmijët, veçanërisht me ata të panjohurit.

Ai është i kujdesshëm ndaj të huajve, gjë që e bën një qen roje të shkëlqyer. Ndonjëherë mund të jetë agresiv ndaj qenve të të njëjtës gjini dhe kafshëve shtëpiake më të vogla dhe posesiv kur bëhet fjalë për ushqimin. Përveç pamjes së tyre për t’i frikësuar njerëzit e padëshiruar, qentë Akita janë të njohur për lehjen paralajmëruese për pronarët e tyre kur ndihen të rrezikuar ose të kërcënuar. Lehja e tyre është e thellë dhe me bubullimë, dhe nëse një hajdut ose sulmues nuk ik nga zhurma, ai do të dëbohet nga temperamenti dhe kafshimi shumë i fortë.

Nëse këta qen janë të mërzitur, mund të bëhen destruktiv. Për shkak të karakterit të qëllimshëm, nuk është për pronarët fillestarë.

Është një qen shumë aktiv që ka nevojë për shumë stërvitje. Krahas shëtitjeve dhe lojërave të gjata në oborr, ai mund të jetojë edhe në një apartament. Preferohet të lahet mirë me një furçë një herë në javë.

Ekziston gjithashtu një Akita amerikane që ka gjenet Tosa dhe Mastiff dhe konsiderohet si një racë e ndarë nga shumica e qenve

Janë vetëm shtatë të tillë në botë, ka lindur aligatori i bardhë jashtëzakonisht i rrallë

Një aligator jashtëzakonisht i rrallë i bardhë ka lindur në një park kafshësh në Orlando të Floridës.

Zvarraniku femër është 49 centimetra i gjatë dhe tani është një nga vetëm shtatë aligatorët e bardhë në botë, sipas zyrtarëve të parkut.

Aligatorët leucistë janë variacioni më i rrallë gjenetik i aligatorit amerikan, janë më të rrallë edhe se aligatorët albino që kanë sy rozë dhe mungesë të plotë të pigmentit.

“Është diçka shumë më tepër se e rrallë, është absolutisht e jashtëzakonshme”, ka thënë Mark McHugh, president dhe CEO i Gatorland.

Disa fotografi “kundër stresit” që ndoshta duhet t’i shikoni pas një dite të vështirë

Në jetë, ka raste kur duket se “universi është kthyer kundër jush dhe nuk ka ndërmend të dobësojë presionin” për asnjë sekondë.

Dhe gjithçka që na mbetet në këto ditë është të tregojmë cilësitë tona më të forta dhe të shpresojmë se gjithçka do të bëhet më mirë së shpejti.

Andaj, gjëja kryesore është të mos harroni se edhe në momentet më të vështira mund të gjeni shumë arsye gëzimi.

Kjo mund të ndodhë, madje edhe duke shikuar pamje të lëvizjeve apo veprimeve të kafshëve – disa prej të cilave ua sjellim më poshtë. 

Fotografitë retro të kafshëve që sillen si njerëzit

Shumë njerëz besojnë se kafshët shtëpiake janë shokë të mirë dhe ndonjëherë preferojnë ato nga njerëzit.

Ata janë këtu në kohë telashe. Japin ngrohtësi dhe dashuri kur ju vërtet ju duhen.

Ju gjithashtu mund të argëtoheni me ta aq sa dëshironi.

Kur e kaloni gjithë kohën tuaj të lirë me kafshët shtëpiake, mund të vini re se ato kanë adoptuar disa nga tiparet tuaja dhe kjo nuk është një gjë e çuditshme.

Një fotobankë ndërkombëtare me mbi 140 milionë foto, ndan një koleksion retro të fotografive autentike që nxjerrin në pah spotin e butë që njerëzit kanë patur ndër shekuj për shoqëruesit e tyre të dashur.

Në këtë koleksion fotografish, pa u shpërqëndruar nga ngjyrat, pasi janë bardh e zi, mund të shihni veçantitë e marrëdhënieve midis kafshëve shtëpiake dhe pronarëve të tyre, si dhe të eksploroni tregimet që fshihen pas çdo imazhi.

“Nature Photographer of the Year” / Foto magjike nga bota e kafshëve të egra

Me mijëra foto mahnitëse nga bota e egër janë bërë pjesë e konkursit “Nature Photographer of the Year”.

Pamjet e kapura nga vende të ndryshme të botës përmbledhin aspektet më të bukura të planetit tonë, nga kafshët e ndryshme e të veçanta, deri te pyjet që krijojnë silueta mahnitëse në qiell.

Këto janë kafshët më të bukuar në botë!

Kafshët janë vërtet të mrekullueshme dhe shumë njerëz që i mbajnë në shtëpitë e tyre bëjnë një jetë shumë të lumtur.

Ashtu si dhe njerëzit edhe kafshët kanë ndjenja dhe dinë t’i ndajnë ato edhe me miqtë e tyre,  me ne njerëzit.

Ne të dritare.net sot në këtë artikull do ju tregojmë disa nga fotot më fantastike të kafshëve që keni parë më parë.

Shikoni të gjitha fotot në galerinë më poshtë sepse jemi të sigurt që kanë për t’iu pëlqyer madje do iu shtyjnë të merrni edhe ju një kafshë në shtëpinë tuaj.

“Wildlife Photographer Of The Year”, fotot më të mira të kafshëve të egra

Wildlife Photographer Of The Year është një konkurs prestigjioz që mbahet që nga viti 1964

Në kete vit kanë marrë pjesë në konkurs më shumë se 49 mijë fotografi në 16 kategori.

Shpërblimin kryesor të garës më të madhe botërore të fotografive të kafshëve të egra e ka zënë fotografi i botimit të revistës National Geographic, Sergej Gorshkov.

Shpërblimin kryesor ia solli fotografia e shkrepur në parkun kombëtar “Toka e leopardëve”, i cili shtrihet nga Gjiri Amur (Deti i Japonisë) deri te kufiri ruso-kinez dhe pas tij.

Fotografia e quajtur “Përqafimi” tregon momentin kur tigri i Amurit përqafon drurin qindravjeçar për ta shënuar me aromën e vet.

Sipas të dhënave të punëtorëve të Parkut, fjala është për tigrin e Siberisë apo të Amurit (Panthera tigris altaica).

Fotografi më i mirë i ri i vitit

Titullin e vitit të fotografit të ri e mori Liina Heikkinen, falë fotografisë me emrin “Dhelpra e cila ka gjuajtur patën” (Vulpes vulpes).

Fituesi në kategorinë “Portreti i kafshëve”

Shpërblimin për portretin e kafshëve e mori Mogens Trolle nga Danimarka, për fotografinë e majmunit të ri nga ishulli Borneo.

Fotografi më i mirë i ri, në kategorinë nga 11 – 14 vjeç

I riu Sam Sloss ka marrë shpërblimin për fotografin e ri për fotografinë e peshkut kloun, të cilën e ka shkrepur te ishulli Sulavez në Indonezi.

Sjellja

Shpërblimin për fotografinë në kategorinë Behavior e ka marrë spanjolli Jaime Culebras. Fotografinë e ka quajtur “Jeta në balancë”, ndërsa në të gjendet bretkosa e qelqtë e cila ka gjuajtur merimangën.

Lepuri, gjitari i vogël

Lepujt janë gjitarë të vegjël në familjen Leporidae të rendit Lagomorpha (së bashku me lepurin dhe pika ). Oryctolagus cuniculuspërfshin speciet evropiane të lepujve dhe pasardhësit e saj, 305 racave në botë të lepujve të brendshëm .

Sylvilagus përfshin trembëdhjetë specie të egra lepuri, mes të cilave shtatë lloje të cottontail . Lepuri evropian, i cili është futur në çdo kontinent, përveç Antarktikut, është i njohur në të gjithë botën si një kafshë e egër predha dhe si një formë e zbutur e kafshëve dhe kafshëve. Me efektin e saj të përhapur në ekologji dhe kultura, lepujt janë në shumë zona të botës dhe një pjesë e jetës së përditshme – si ushqim, veshmbathje dhe shoqërues dhe si burim frymëzimi artistik.

Lepuri hyn ne familjen e kafshëve gjitare brejtëse, me kokë ovale e me veshë të gjatë, me trupin të mbuluar me qime të gjata në ngjyrë të murrme ose të bardhë, me këmbët e prapme më të gjata se të përparmet, që rend shumë shpejt dhe që njihet si frikacak.Sytë e mëdhenj e ndihmojnë të vërejë grabitqarin dhe të arratiset prej tij. Atij i pëlqejnë shume karotat dhe bimët gjithashtu. Lepuri është një kafshe shume e mire dhe e bukur.

Gjirafa

Gjirafa (Giraffa) është një gjitar afrikane dythundrake me qafë dhe këmbë shumë të gjata. Qafa e saj mund të arrije gjatësi deri në 2 metra. Gjirafa jeton në pyje e lëndina te ngrohta.

Pjesë e familjes së saj është edhe deveja që jeton në shkretëtire. Tradicionalisht konsiderohet të jetë një lloj, Giraffa camelopardalis, me nëntë nënlloje. Sidoqoftë, ekzistenca e deri në tetë specieve të gjirafave ekzistuese është përshkruar, bazuar në kërkimet në ADN mitokondriale dhe bërthamore, si dhe matjet morfologjike të gjirafës. Shtatë lloje të tjera janë zhdukur, llojet parahistorike të njohura nga fosilet.

Karakteristikat kryesore dalluese të gjirafës janë qafa dhe këmbët e saj jashtëzakonisht të gjata. Këmbët e përparme dhe të pasme kanë të njëjtën gjatësi. Këmba e gjirafës arrin një diametër prej 30 cm, dhe thundra është 15 cm e lartë te meshkujt dhe 10 cm te femrat. Gjirafat mashkull përdorin qafën e tyre si armë në betejë. Klasifikohet në familjen Giraffidae, së bashku me të afërmin e saj më të afërt ekzistues, okapi. Diapazoni i tij i shpërndarë shtrihet nga Çadi në veri deri në Afrikën e Jugut në jug dhe nga Niger në perëndim deri në Somali në lindje. Gjirafat zakonisht banojnë në savanë dhe në pyje. Burimi i tyre i ushqimit janë gjethet, frutat dhe lulet e bimëve drunore, kryesisht speciet e akacisë, të cilat ata i shfletojnë në lartësitë që shumica e barngrënësve të tjerë nuk mund t’i arrijnë.

Gjirafat mund të ndiqen nga luanët, leopardët, hienat pikaloshe dhe qentë e egër afrikanë.

Ariu

Arinjtë janë gjitarët mishngrënës të familjes Ursidae . Ata janë të klasifikuar si kanifom , ose karnivoran si qen. Megjithëse ekzistojnë vetëm tetë lloje arinjsh, ato janë të përhapura, që shfaqen në një shumëllojshmëri të habitateve në të gjithë Hemisferën Veriore dhe pjesërisht në Hemisferën Jugore.Arijnt gjenden në kontinentet e Amerikës së Veriut, Amerikës së Jugut, Evropës dhe Azisë. Karakteristikat e përbashkëta të arinjve moderne përfshijnë organe të mëdha me këmbët e lidhur, snouts gjata, veshët e vogla të rrumbullakosura, flokët e ashpër, plantigrade putrat me pesë kthetrat nonretraktile, dhe bishtin të shkurtër.

Ndërsa ariu polar është kryesisht mishngrënëse , dhe panda gjigante ushqehet pothuajse tërësisht në bambu , gjashtë speciet e mbetura janë të dhënë pas gjithëçkaje me dieta të ndryshme. Me përjashtim të ballafaqimit të individëve dhe nënave me të rinjtë e tyre, arinjtë zakonisht janë kafshë solitare . Ata mund të jenë të ditës ose të natës dhe të kenë një ndjenjë të shkëlqyeshme erë . Përkundër ndërtimit të tyre të rëndë dhe ecjes së vështirë, ata janë vrapues të aftë, alpinistë dhe notarë. Mbetjet përdorin strehëza, të tilla si shpella dhe shkrime, si strofkat e tyre; shumica e specieve zënë strofkat e tyre gjatë dimrit për një periudhë të gjatë të letargjisë, deri në 100 ditë.

Arinjtë janë gjuajtur që nga kohët parahistorike për mishin dhe leshin e tyre; ata kanë qenë përdorur për ndeshqe me arijn dhe forma të tjera të argëtimit, të tilla si duke u bërë për të kërcyer . Me praninë e tyre të fuqishme fizike, ata luajnë një rol të shquar në artet , mitologjinë dhe aspektet e tjera kulturore të shoqërive të ndryshme njerëzore. Në kohët moderne, arinjtë janë nën presion përmes shkeljes së habitateve të tyre dhe tregtisë së paligjshme të pjesëve të ariut, duke përfshirë edhe tregun aziatik të blegtorisë . IUCN liston gjashtë lloje arijnsh si të rrezikuara apo të rrezikuara , dhe madje edhe shqetësimin më pakspeciet, të tilla si ariu kafe , janë në rrezik të zhduken në vende të caktuara. Lufta dhe tregtia ndërkombëtare e këtyre popullatave më të kërcënuara janë të ndaluara, por ende janë në vazhdim. Etimologji Fjala angleze “bear” vjen nga Anglishtja e vjetër bera dhe i përket një familje emrash për ari në gjuhët gjermane , siç është björn suedez , që përdoret gjithashtu si emër i parë, që rrjedh nga një mbiemër që do të thotë “kafe”. “Bear” prandaj fillimisht do të thoshte “ngjyrë kafe”. Kjo terminologji për origjinë shtazore si shmangien tabu afat: proto-gjermanike fiset zëvendësuar fjalën e tyre origjinale për Bear – arkto – me këtë shprehje eufemistik nga frika se flet emrin e vërtetë e kafshëve mund të shkaktojë që ajo të shfaqetÇojë emrat e takson si Arctoidea dhe Helarctos vijnë nga e lashtë ἄρκτος fjala greke ( arktos ), që do të thotë ariu, ashtu si emrat ” Arktik ” dhe ” Antarktik “, nga konstelacion Ursa Major , e “Ariu i Madh”, i shquar në zonat verior.

Mbajnë emra taksonash të tilla si Ursidae dhe Ursus vijnë nga Ursus Ursus , ariu Emri i parë femër “Ursula”, që rrjedh nga një emër i shenjtorit të krishterë , do të thotë “ari i vogël” (zvogëlim i ursa latine ). Në Zvicër emri i parë mashkull “Urs” është veçanërisht popullor, ndërsa emri i kantonit dhe qytetit të Berna rrjedh nga Bär , gjermanisht për ariun. Emri gjermanik Bernard (përfshirë Bernhardtin dhe format e ngjashme) do të thotë “ariu trim”, “ariu i fortë” ose “ari i guximshëm”., “bee-ujku”, për ari, që do të thotë një luftëtar i guximshëm.

Taksonomia dhe filogjenia

Familja Ursidae është një nga nëntë familjet në Kaniformiave tokësore , brenda rendit Karnivora . Të afërmit më të ngushtë që kanë janë , kanidët dhe musteloidët . Arinjtë modern përbëhen nga tetë lloje në tre nënfamilitë: Ailuropodinae (monotipike me pandat gjigande ), Tremarktinae (monotipike me ariu me syze ) dhe Ursinae (që përmbajnë gjashtë lloje të ndara në një ose tre gjini, varësisht nga autoriteti). Analiza kromozomike bërthamore tregon se kariotipie gjashtë mbartësëve është pothuajse identik, secili me 74 kromozome , ndërsa panda gjigante ka 42 kromozome dhe ariun e spektaklit 52. Këto numra më të vegjël mund të shpjegohet me bashkimin e disa kromozomeve dhe modelet e banding në këto përputhen me ato të speciet ursine, por ndryshojnë nga ato të prokionidët, e cila mbështet përfshirjen e këtyre dy specieve në Ursidae në vend se në Prokionidae , ku ata ishin vendosur nga disa autoritete më parë.

Anëtarët më të hershëm të Ursidae i përkasin nënfamiljes së zhdukur Amfikinodontinae , duke përfshirë Pariktis ( Eocene vonë në Miocene mesme në fillim , 38-18 Mya ) dhe Allokion pak të rinj ( Oligocene fillim , 34-30 Mya), të dyja nga Amerika e Veriut. Këto kafshë dukeshin shumë të ndryshme nga arinjtë e sotëm, duke qenë të vegjël dhe në pamjen e përgjithshme me rakunin, me dieta ndoshta më të ngjashme me atë të një kunji. Parictis nuk shfaqet në Euroazi dhe Afrikë deri në Miocene. Është e paqartë nëse të fundit ursid Eocene ishin gjithashtu të pranishëm në Euroazi, edhe pse shkëmbimi faunë nëpër urën e tokës Beringmund të ketë qenë e mundur gjatë një niveli të madh të detit të ulët të qëndrojë sa më herët si Eoceni i vonë (rreth 37 Mya) dhe vazhdoi në Oligocenin e hershme. Gjenerata evropiane morfologjikisht shumë e ngjashme me Allokion , dhe shumë më të rinj Kolponomos amerikan (rreth 18 Mya), janë të njohur nga Oligocene, duke përfshirë Amfiktikeps dhe Amfikinodon . Ekzistojnë prova të ndryshme morfologjike që lidhin amfikinodontinë me pinipedët , pasi që të dy grupet ishin gjysëm-ujore, gjitarët si vidrat. Përveç mbështetjes së gjilpërave të piniped-amfikinodontine, prova të tjera morfologjike dhe disa molekulare mbajnë mbartës që janë të afërmit e gjallë që jetojnë me piniped.

Kefalogale , qen i përzier me rakun, është anëtari më i vjetër i njohur nënfamiljes i Hemikionina , i cili fillimisht u shfaq gjatë Oligocenit të Mesëm në Euroazi rreth 30 Mya. Nënfamilja përfshin gjeneratat e reja Foberokion (20-15 Mya), dhe Plithokion (15-7 Mya). Një specie e ngjashme me Kefalogale i dha lindjes Ursavus gjatë oligocenit të hershëm (30-28 Mya); kjo gjini u përhap në shumë lloje në Azi dhe është stërgjyshore për të gjithë gjallesat e gjalla. Speciet e Ursavus më pas hynë në Amerikën e Veriut, së bashku me Amfikinodon dhe Kefalogale, gjatë Miocenit të hershëm (21-18 Mya). Anëtarët e vijave të gjalla të arinjve dallohen nga Ursavus midis 15 dhe 20 Mya, gjasa nëpërmjet llojit Ursavus elmensis . Bazuar në të dhënat gjenetike dhe morfologjike, Ailuropodina (pandat) ishin të parët që dalloheshin nga arinjtë e tjerë të gjallë rreth 19 Mya, ndonëse nuk gjetën fosile të këtij grupi para rreth 5 Myas.

Arinjtë me bisht të shkurtër të Botës së Re (Tremarctinae) dallonin nga Ursinae pas një ngjarjeje të shpërndarjes në Amerikën e Veriut gjatë mesit të Miocenit (rreth 13 Mya). Ata pushtuan Amerikën e Jugut (≈1 Ma) pas formimit të Isthmus të Panamasë . Përfaqësuesi i tyre më i hershëm fosil është Plionarctos në Amerikën e Veriut (~ 10-2 Ma). Kjo gjini është ndoshta paraardhësi i drejtpërdrejtë në ariu me hunde shtypur të Amerikës së Veriut (gjini Arctodus ), të Amerikë së Jugut ( Arctotherium ), dhe ariu me syze, Tremarctos , përfaqësuar nga të dy një zhdukura specie të Amerikës së Veriut (T. floridanus ), dhe përfaqësuesi i vetëm i mbijetuar i Tremarctinae, ariu me syze të Amerikës së Jugut ( T. ornatus ).

Nënfmilja Ursinae përjetoi një përhapje dramatike të taksave rreth 5.3-4.5 Mya, që përkon me ndryshime të mëdha mjedisore; anëtarët e parë të Ursus gjini u shfaqën rreth kësaj kohe.Ariu përtac, një survivor modern i njërës nga linja hershme të ndryshojnë në këtë rast e rrezatimit (5.3 Mya); ai mori morfologjinë e tij të veçantë, lidhur me dietën e tij të termiteve dhe milingonave, jo më vonë se nga pleiszoceni i hershëm. Nga 3-4 Mya, lloji Ursus minimus shfaqet në të dhënat fosile të Evropës; pavarësisht nga madhësia e saj, ajo ishte pothuajse identike me ari të sotëm aziatik . Është e mundshme që të gjithë arinjve të jenë brenda Ursinae, ndoshta nga ariu i shpellës. Dy linja evoluar nga U. minimus : arinjtë e zi (duke përfshirë ariun e diellit , arinjtë e zinj aziatikë dhe ariun e zi amerikan ); dhe arinjtë kafe (e cila përfshin arin polar ). Arinjtë modern e murrmë evoluar nga U. minimum nëpërmjet Ursus etruscus , e cila në vetvete është stërgjyshore të ariut të shpellës zhdukur në epoka e akullnajave . Speciet e Ursinae kanë migruar vazhdimisht në Amerikën e Veriut nga Eurazia sa më shpejt që 4 Mya gjatë Pliocenit të hershëm. Ariu polar është speciet më të fundit të evoluar dhe ka ardhur nga ariu i murrmë rreth 400.000 vjet më parë.

Karakteristikat fizike

Madhësia

Familja e ariut përfshin anëtarët më masivë tokësorë të rendit Karnivora. Ari polar konsiderohet të jetë lloji më i madh ekzistues, me meshkujt e rritur që peshojnë 350-700 kg (772-1,543 lb) dhe që matin 2.4-3 metra (7 ft 10 në-9 ft 10 in) gjatesia totale. Lloji më i vogël është ariu i diellit, i cili shkon në peshë 25-65 kg (55-143 lb) dhe 100-140 cm (39-55 in) në gjatësi.Arijntë parahistorik të Amerikës së Veriut dhe Amerikës së Jugut ishin speciet më të mëdha të njohura që kishin jetuar. Ky i fundit llogaritet të ketë peshuar 1,600 kg (3,500 lb) dhe ishte 3,4 metra (11 ft) i gjatë. Pesha e trupit ndryshon gjatë gjithë vitit në mbartja e klimës së butë dhe arktike, pasi ato krijojnë rezerva të majmë gjatë verës dhe vjeshtës dhe humbasin peshë gjatë dimrit.

Morfologjia

Mbahen përgjithësisht si kafshë të rënda dhe të fuqishme me bisht të shkurtër. Ata janë seksualisht dimorf në lidhje me madhësinë, me meshkujt zakonisht janë më të mëdhenj. Speciet më të mëdha tentojnë të tregojnë nivele të rritura të dimorfizmit seksual në krahasim me speciet më të vogla. Duke u mbështetur tek ata në forcë dhe jo në shpejtësi, arinjtë kanë gjymtyra relativisht të shkurtra me kocka të trasha për të mbështetur pjesën më të madhe të tyre. Supi dhe legeni janë përkatësisht masive. Gjymtyrët janë shumë më të drejtë se ato të maceve të mëdha pasi nuk ka nevojë që ata të përkulen në të njëjtën mënyrë për shkak të dallimeve në ecjen e tyre. Forelimbs janë përdorur për të kapur gjahun, për të gërmuar gjurmët, për të gërmuar kafshët e gërmuara, për të kthyer mbi shkëmbinj dhe shkrimet për të gjetur pre, dhe për të krijuar krijesa të mëdha.

Ndryshe nga shumica e specieve të tjera të mishngrënësve, arinjtë janë plantigrade . Ata shpërndajnë peshën e tyre drejt këmbëve të pasme, gjë që i bën ata të duken të ashpër kur ecin. Ata janë të aftë për shpërthime shpejtësie, por shpejt lodhen, dhe si rezultat, kryesisht mbështeten në pritë dhe jo në ndjekje. Arinjtë mund të qëndrojnë në këmbët e tyre të pasme dhe të ulen drejt me një ekuilibër të jashtëzakonshëm. Gjembat e tyre përpara janë mjaft fleksibël për të kuptuar frytet dhe gjethet. Kthetrat e pa mbërthyera të arijeve përdoren për gërmimin, ngjitjen, grisjen dhe kapjen e gjahut. Kthetrat në këmbët e para janë më të mëdha se ato në anën e pasme dhe mund të jenë pengesë kur ngjiten me pemë; arinjtë e zinj janë më arboreal të arinjve, dhe kanë kthetrat më të shkurtra. Pandat janë unike në të paturit e një shtrirje boni në dore të këmbëve të para që vepron si një gisht, dhe përdoret për të kapurshoots bambu si kafshët ushqehen.

Shumica e gjitarëve kanë flokë agouti , me çdo bosht të flokëve individual që kanë grupe ngjyrash që korrespondojnë me dy lloje të ndryshme të melaninës. Megjithatë, ariu ka një lloj të vetëm të melaninës dhe flokët kanë një ngjyrë të vetme përgjatë gjatësisë së tyre, përveç tipit që nganjëherë është një hije e ndryshme. Shtresë përbëhet nga qime të gjata roje, të cilat formojnë një mbrojtëse mbrojtëse të ashpër, dhe qime të shkurtra të dendura të cilat formojnë një shtresë izoluese që kapin ajrin afër lëkurës. Shtresa e ashpër ndihmon në mbajtjen e nxehtësisë së trupit gjatë dimrit dhe derdhet në pranverë duke lënë një shtresë të shkurtër verore. Arinjtë polarë kanë qime të zbrazëta, të tejdukshme, të cilat marrin nxehtësi nga dielli dhe e çojnë atë në lëkurën e errët me ngjyrë më poshtë. Ata kanë një shtresë të trashë të dhjamit për izolim shtesë, dhe thembra e këmbët e tyre kanë një jastëk të dendur të lesh. Përveç pelazhit të guximshëm bardhë e zi të pandës, arinjtë kanë tendencë të jenë uniforme në ngjyrë, edhe pse disa specie mund të kenë shenja në gjoks ose fytyrë.

Ariu ka veshë të rrumbullakët në mënyrë që të minimizohet humbja e nxehtësisë, por as dëgjimi apo pamja e tyre nuk janë veçanërisht akute. Ndryshe nga shumë karnivoranë të tjerë ata kanë vizion me ngjyra , ndoshta për t’i ndihmuar ata të dallojnë arra dhe fruta të pjekura. Ata janë unike mes karnivoranëve në nuk ka mustaqe prekëse në muzgu; megjithatë, ata kanë një ndjenjë të shkëlqyeshme erë , më të mirë se ajo e qenit, ose ndoshta ndonjë gjitar tjetër. Ata përdorin erë për sinjalizim me njëri-tjetrin (ose për të paralajmëruar rivalët ose për të zbuluar shokë) dhe për gjetjen e ushqimit. Era është kuptimi kryesor i përdorur nga arijnët për të gjetur pjesën më të madhe të ushqimit të tyre dhe ata kanë kujtime të shkëlqyeshme që i ndihmon ata të zhvendosin vendet ku kanë gjetur ushqime më parë.

Sjellja dhe historia e jetës

Arijntë e murrmë dhe arinjtë e zinj amerikanë përgjithësisht janë ditorë , që do të thotë se ato janë aktive gjatë pjesës më të madhe gjatë ditës, edhe pse ato mund të hasen shumë edhe gjatë natës. Speciet të tjera mund të jenë aktive gjatë natës, edhe pse femrat e porsalindur mbajnë me këlyshët mund të ushqehen më shumë gjatë ditës për të shmangur konkurrencën nga meshkujt dhe grabitqarët e natës.Arijntë janë jashtëzakonisht të vetmuar dhe konsiderohen si më asociale të të gjithë Karnivoranëve. E vetmja kohë mbajnë janë hasur në grupe të vogla janë nënat me bujare të reja ose të rastit sezonale të ushqimeve të pasura. Lufta në mes të meshkujve mund të ndodhet dhe individët e moshuar mund të kenë dhëmbë të gjerë, gjë që sugjeron që mbajtja e dominimit mund të jetë intensive. Me ndjenjën e tyre akute të erërave, arinjtë mund të gjejnë kufomat nga disa kilometra larg. Ata përdorin olfaction për të gjetur ushqime të tjera, takohen shokë, shmangin rivalët dhe njohin këlyshët e tyre.

Ushqimi

Panda gjigande duke u ushqyer me bambu në Parkun Kombëtar Zoologjik Smithsonian, Washington, DC Kjo specie është pothuajse krejtësisht bimëngrënëse .

Shumica e arijnve janë omnivore oportuniste dhe konsumojnë më shumë bimë sesa lënda e kafshëve. Ata hanë çdo gjë nga gjethet, rrënjët dhe manaferrat ndaj insekteve , karkalecave , mishit të freskët dhe peshkut dhe kanë sisteme të tretjes dhe dhëmbë të përshtatur për një dietë të tillë. Në ekstrem janë panda gjigante pothuajse krejtësisht herbivore dhe ariu polar kryesisht mishngrënës. Megjithatë, të gjitha arijntë ushqehen me çdo burim të ushqimit që bëhet në dispozicion në sezonalitet Për shembull, arinjtë e zinj aziatikë në Tajvan konsumojnë një numër të madh gurësh kur këto janë më të zakonshmet, dhe kalojnë në thundra thundrakë në kohë të tjera të vitit.

Kur ushqehen me bimët, arijntë zgjedhin t’i hanë ato në fazën kur janë në ushqimin më të tyre ushqimor dhe më të tretshëm, duke shmangur në mënyrë tipike barërat , sedges dhe gjethet më të vjetra . Prandaj, në zonat më të thella të veriut, shfletimi dhe kullotja janë më të zakonshme herët në pranverë dhe më vonë bëhen më të kufizuara. Njohja kur bimët janë të pjekura për të ngrënë është një sjellje e mësuar. Berries mund të foraged në shkurre ose në majat e pemëve, dhe përpiqet të maksimizuar numrin e manave të konsumuar kundrejt gjeth. Në vjeshtë, disa mbajnë lloje foragjere sasi të mëdha të frutave të fermentuara natyrshëm , gjë që ndikon në sjelljen e tyre. Arinjtë më të vegjël ngjiten me pemë për të marrë shtyllat (pjesët riprodhuese të ngrënshme, siç janë gjembat). Këto shtylla mund të jenë shumë të rëndësishme për dietat e këtyre specieve, dhe dështimet e masteve mund të rezultojnë në lëvizje me rreze të gjatë nga arinjtë që kërkojnë burime alternative të ushqimit.Arijntë e murrmë, me aftësitë e tyre të fuqishme gërmimi, zakonisht hanë rrënjët. Dieta e pandës është mbi 99% bambu, nga 30 lloje të ndryshme. Grykat e saj të forta përshtaten për shkatërrimin e rrjedhjeve të vështira të këtyre bimëve, megjithëse preferojnë të hanë gjethet më ushqyese.

Ariu përtac, edhe pse jo aq i specializuar si arinj polare dhe pandat, ka humbur disa dhëmbë të parë që zakonisht janë parë në arinjtë e tjerë, dhe ka zhvilluar një gjuhë të gjatë, përthithëse, për të ushqyer milingonat , termitë dhe insektet e tjera që i përkasin. Në kohë të caktuara të vitit, këto insekte mund të përbëjnë 90% të dietave të tyre. Disa lloje mund të bastisin foletë e grerëzave dhe bletëve për mjaltin dhe insektet e papjekura, pavarësisht nga goditjet nga të rriturit.Arijnt diell përdorin gjuhët e tyre të gjata për të lëpirë dy insektet dhe mjaltin. Peshqit janë një burim i rëndësishëm ushqimi për disa lloje. Në mënyrë tipike, një arush zhytet në ujë dhe kap një peshk me nofullat ose kunjat e para. Pjesët e preferuara për të ngrënë janë truri dhe vezët. Gjitarët e vegjël si brejtësit mund të gërmohen dhe të hanë.

Ariu i murrmë dhe të dyja llojet e arijnve të zinjë nganjëherë vrasin pre të mëdha, si drerët dhe bovidët , kryesisht të rinj dhe të dobët. Këto kafshë mund të merren me një ngut të shkurtër dhe me pritë, megjithëse fshehja e të rinjve mund të ngrihet dhe të hidhet poshtë. Ariu polar gjuan kryesisht foka, duke i kërcyer ato nga akulli ose duke u futur në stuhitë e tyre. Ata kryesisht hanë një copëz shumë të tretshëm. Gjahtari i madh i gjitarëve zakonisht i vritë pretë nga një kafshim në kokë ose në qafë.Sjellja grabitqare në arinj zakonisht u mësohet të rinjve nga nënat.

Arinjtë janë pastrues dhe kleptoparazitësh , duke vjedhur arkat ushqimore nga brejtësit dhe kufomat nga grabitqarët e tjerë. Për llojet hibernating, shtimi i peshës është i rëndësishëm, pasi ajo siguron ushqim gjatë gjumit të dimrit. Një ari ngjyrë kafe mund të hajë 41 kg ushqim dhe të fitojë 2-3 kg (4.4-6.6 lb) yndyrë një ditë para se të hyjë në shpellën e tij.

Komunikim

Arijntë prodhojnë një numër të tingujve vokale dhe jo-vokale. Tongue-clicking, grunting ose kufing shumë të bëhen në situata të përzemërta, të tilla si në mes të nënave dhe këlushëve ose çiftet ballafaqohen, ndërsa moaning, hufing, sorting ose defekt ajrit është bërë kur një individ është theksuar. Lehimi është prodhuar gjatë kohëve të alarmit, eksitim ose për të dhënë pozitën e kafshës. Tingujt e paralajmërimit përfshijnë zhveshjen e nofullës dhe lip-poping, ndërsa dhëmbët-katers, bellous, grouls, boars dhe tingujt pulsing janë bërë në takime agresive.Këlyshët mund të gozhdoj, bark, bjonde ose bërtas kur në ankth dhe të bëjnë si-motor huming kur të rehatshme ose pleqsh.

Arijntë nganjëherë komunikojnë me shfaqje vizuale siç janë duke qëndruar në këmbë , e cila ekzagjeron madhësinë e individit. Shenjat e gjoksit të disa specieve mund të shtohen në këtë shfaqje frikësuese. Zhurmat janë një akt agresiv dhe shenjat e fytyrës së arinjve të pasqyruar dhe pandat gjigante mund të ndihmojnë të tërheqin vëmendjen te sytë gjatë takimeve agoniste . Individët mund të afrohen me njëri-tjetrin duke ecur me këmbë të ngushta me kokën e ulur. Dominimi midis arinjve është pohuar duke bërë një orientim frontal, duke treguar dhëmbët e qenit , kthimin e surratit dhe shtrirjen e qafës. Një vartës mund të përgjigjet me një orientim anësor, duke u larguar dhe duke rënë kokën dhe duke u ulur ose duke u shtrirë.

Arinjtë mund të shënojnë territorin duke fërkuar kundër pemëve dhe objekteve të tjera që mund të shërbejnë për të përhapur aromën e tyre. Kjo zakonisht shoqërohet me clauing dhe biting. Lëkura mund të përhapet për të tërhequr vëmendjen te posti i shënimit. Pandat janë të njohur për të shënuar objekte me urinë dhe një substance e dyllit nga gjëndrat e tyre anal. Arinjtë polarë lënë pas parfumit të tyre në gjurmët e tyre që lejojnë individët të mbajnë gjurmët e njëri-tjetrit në shkretëtirën e madhe të Arktikut.

Riprodhimi dhe zhvillimi

Sistemi i çiftëzimit i arinjve është përshkruar në mënyra të ndryshme si një formë poligjenesh , promiscuitetesh dhe monogamie serike . Gjatë sezonit të mbarështimit, meshkujt marrin njoftim për femrat në afërsi të tyre dhe femrat bëhen më tolerante ndaj meshkujve. Një ari mashkull mund të vizitojë një femër vazhdimisht gjatë një periudhe prej disa ditësh ose javësh, në varësi të specieve, për të provuar gjendjen e saj riprodhuese. Gjatë kësaj periudhe kohore, meshkujt përpiqen të parandalojnë rivalët nga bashkëveprimi me bashkëshortin e tyre. Gjyqësori mund të jetë i shkurtër, edhe pse në disa lloje aziatike, çiftet e çiftëzimit mund të angazhohen në mundje, përqafime, tallje dhe vokalizim. Ovulacioni nxitet nga mating, e cila mund të zgjasë deri në 30 minuta në varësi të specieve.

Shtatëzania zakonisht zgjat 6-9 muaj, duke përfshirë implantimin e vonuar dhe numrat e madhësisë së mbeturinave deri në katër këlyshë. Pandat gjigante mund të lindin binjakë, por ata mund të thithin vetëm një të ri dhe tjetri është lënë për të vdekur. Në speciet e gjalla, lindja ndodh gjatë gjumit të dimrit.Këlyshët janë të lindur të verbër dhe të pafuqishëm me më së shumti një shtresë e hollë e flokëve, duke u mbështetur në nënën e tyre për ngrohtësi. Qumështi i ariut femër është i pasur me yndyrë dhe antitrupa dhe këlyshët mund të thithin deri në një vit pas lindjes. Nga 2-3 muaj,këlyshët mund të ndjekin nënat e tyre jashtë. Ata zakonisht e ndjekin atë në këmbë, por këlyshët e porsalindur mund të hipin në shpinë të nënës së tyre. Meshkujt nuk luajnë asnjë rol në rritjen e të rinjve.Infeksioni , ku një mashkull i rritur vret këlyshët e një tjetri, është regjistruar në arinj polar, arinj kafë dhe arinjtë të zinjë amerikanë, por jo në lloje të tjera. Meshkujt vrasin të rinj për ta sjellë femrën në estrus .Këlyshët mund të largohen dhe nëna i mbron ato edhe me koston e jetës së saj.

Në disa lloje, pasardhësit mund të bëhen të pavarur rreth pranverës së ardhshme, përmes disa mund të qëndrojnë derisa femra të ketë sukses përsëri.Arijntë arrijnë pjekurinë seksuale menjëherë pas shpërndarjes; në rreth 3-6 vjet në varësi të specieve. Arinjtë e murrmë Alaskan dhe arinjtë polarë mund të vazhdojnë të rriten derisa të jenë 11 vjeç. Jetëgjatësia mund të ndryshojë edhe midis specieve. Ariu kafe mund të jetojë mesatarisht 25 vjet.

Letargjia

Arijnt e rajoneve veriore, duke përfshirë ariun e zi amerikan dhe ariun prtac , mbesin në dimër në dimër. Gjatë letargjisë, metabolizmi i ariut ngadalësohet, temperatura e trupit zvogëlohet pak dhe ritmi i zemrës ngadalësohet nga një vlerë normale prej 55 në vetëm 9 rrahje në minutë.Arijntë normalisht nuk zgjohen gjatë letargjisë së tyre, dhe mund të shkojnë gjatë gjithë periudhës pa ngrënë, pirë, urinuar, ose defecating. Një kolektor fekal formohet në zorrës së trashë dhe dëbohet kur mbajnë oriz në pranverë. Nëse ata kanë ruajtur yndyrën e mjaftueshme të trupit, muskujt e tyre mbeten në gjendje të mirë dhe kërkesat e tyre për mirëmbajtjen e proteinave plotësohen nga riciklimi i urave të mbeturinave . Femrat lindin gjatë periudhës së letargjisë dhe janë të zgjuar kur veprojnë kështu.

Marrëdhëniet me njerëzit

Në kohët moderne, arinjtë janë nën presion përmes shkeljes së habitateve të tyre dhe tregtisë së paligjshme të pjesëve të ariut, duke përfshirë tregun e ariut të blegtorisë aziatike , megjithëse gjuetia tani është e ndaluar, kryesisht e zëvendësuar nga bujqësia.Lista e IUCN I klasifikon gjashtë specie si i cënueshëm ; edhe të dy speciet më pak shqetësuese , ariu i murrmë dhe ari i zi amerikan, janë në rrezik të zhduken në zona të caktuara. Në përgjithësi këto dy lloje banojnë në zona të largëta me ndërveprim të vogël me njerëzit, dhe shkaqet kryesore jo-natyrore të vdekshmërisë janë gjuetia, zënia, vrasja e rrugës dhe depërtimi.

Ligjet janë miratuar në shumë zona të botës për të mbrojtur arinjtë nga shkatërrimi i habitatit . Perceptimi publik i arinjve shpesh është pozitiv, pasi njerëzit identifikohen me arijntë për shkak të dietave të tyre gjithëpërfshirës, ​​aftësisë së tyre për të qëndruar në dy këmbë dhe rëndësinë e tyre simbolike. Mbështetja për mbrojtjen e ariut është e përhapur, të paktën në shoqëritë më të pasura. Kur mbart breshrat ose sulmojnë kafshët, ata mund të vijnë në konflikt me njerëzit.Në rajonet më të varfra rurale, qëndrimet mund të jenë më të formuara nga rreziqet që paraqesin arinët dhe kostot ekonomike që u shkaktojnë fermerëve dhe fermerëve.

Disa lloje të ariut janë të rrezikshme për njerëzit , veçanërisht në zonat ku ato janë bërë të përdorura për njerëzit; diku tjetër, ata në përgjithësi i shmangen njerëzve. Dëmtimet e shkaktuara nga arinjtë janë të rralla, por raportohen gjerësisht.Arijntë mund të sulmojnë njerëzit në përgjigje të befasuar, në mbrojtje të të rinjve ose të ushqimit, apo edhe për arsye grabitqare

Argëtim, gjueti, ushqim dhe mjekësi popullore

Arijntë në robëri kanë qenë për shekuj të përdorur për argëtim. Ata janë trajnuar për të kërcyer , dhe janë mbajtur për të bastisur në Europë të paktën që nga shekulli i 16-të. Kishte pesë kopshte ariu në Southwark , Londër në atë kohë; mbetjet arkeologjike të tre prej tyre kanë mbijetuar. Në të gjithë Europën, nomadët romët dilnin me arijntë nëpër qytete në shekullin e 12.

Arijntë janë gjuajtur për sport, ushqim dhe mjekësi popullore . Mishi i tyre është i errët dhe i ftohtë, si një prerje e ashpër e mishit. Në kuzhinë kantoneze , putrat e ariut janë konsideruar si një delikatesë. Mishi duhet të jetë i gatuar tërësisht, pasi mund të infektohet me parazitët Trichinella spiralis .

Popujt e Azisë Lindore përdorin pjesë të trupit dhe sekrecione (sidomos fshikëzat e fytit dhe bile) si pjesë e mjekësisë tradicionale kineze . Më shumë se 12,000 arinj mendohet të mbahen në ferma në Kinë, Vietnam dhe Korenë e Jugut për prodhimin e barkut. Tregtimi i produkteve të ariut është i ndaluar nën CITES , por bima e akujve është zbuluar në shampo, verë dhe ilaçe bimor të shitura në Kanada, Shtetet e Bashkuara dhe Australi.

Letërsia, arti dhe simbolizmi

Ekzistojnë prova të adhurimit të ariut parahistorik , edhe pse kjo është e diskutueshme nga arkeologët. Finlandezët parahistorikë , Popujt siberianë dhe më së fundi koreanët e konsideronin arushin si frymën e paraardhësve të tyre. Ka fakte për adhurimin e ariut në kulturat e hershme kineze dhe Ainu . Në shumë kultura amerikane , ariu është një simbol i rilindjes për shkak të letargjisë dhe ri-shfaqjes. Imazhi i ariut nënë ishte mbizotërues në të gjitha shoqëritë në Amerikën e Veriut dhe në Euroazi, bazuar në përkushtimin dhe mbrojtjen e femrave të tij. Folklorik japonez përmban Onikuma , një “ariun demon” që ecën drejt. Ainu e Japonisë veriore, një popull i ndryshëm nga japonezët, e pa ariun në vend si të shenjtë; Hirasawa Byozan pikturonte një skenë në stilin dokumentar të një sakrificë ariu në një tempull Ainu, plot me oferta për shpirtin e kafshës së ngordhur.

Në mitologjinë koreane , një tigër dhe një ari i lutej Hwanungit , birit të Zotit të Qiellit, që ata të bëheshin njerëzorë. Kur dëgjuan lutjet e tyre, Hwanung u dha 20 karafil me hudhër dhe një pako mugwort , duke i urdhëruar ata të hanë vetëm këtë ushqim të shenjtë dhe të mbeteshin jashtë rrezet e diellit për 100 ditë. Tigri hoqi dorë pas rreth njëzet ditësh dhe u largua nga shpella. Megjithatë, ariu ngulmoi dhe u shndërrua në një grua. Ariu dhe tigri thuhet se përfaqësojnë dy fise që kërkonin favorin e princit qiellor. Gruaja ariu ( Ungnyeo ; 웅녀 / 熊 女) ishte mirënjohës dhe bëri oferta për Hwanung. Megjithatë, ajo nuk kishte një burrë, dhe së shpejti u trishtua dhe u lut nën një pemë ” thupër hyjnore ” ( Hangul : 신단수 ; Hanja : 神 檀 樹 ; RR : shindansu ) për t’u bekuar me një fëmijë. Hwanung, i nxitur nga lutjet e saj, e mori atë për gruan e tij dhe së shpejti ajo lindi një djalë të quajtur Dangun Wanggeom – i cili ishte themeluesi legjendar i Gojoseonit , mbretërisë së parë ndonjëherë koreane .

Artio ( Dea Artio në religjionin gallo-romak ) ishte një perëndeshë ariu kelt . Dëshmia e adhurimit të saj është dukshëm gjetur në Bernë , e quajtur vetë për ariun. Emri i saj rrjedh nga fjala keltike për “mbajnë”, artos . Në Greqinë e lashtë, kultura arkaike e Artemis në formë ariu mbijetoi në kohët klasike në Brauron , ku vajzat e reja athinase kaloi një iniciativë të drejtë si arkë “ajo mbart”. Për Artemis dhe një nga nymphs saj si një arush, shih mitin e Callisto .

Konstelacionet e Ursa Major dhe Ursa Minor , arinj të mëdhenj dhe të vegjël, janë emëruar për ngjashmërinë e tyre të supozuar me arinjtë, që nga koha e Ptolemeut . Arcturusi yll i afërt do të thotë “kujdestar i ariut”, sikur të shikonte dy yje. Ursa Major është shoqëruar me një arush për aq kohë sa 13.000 vjet që nga koha paleolitike , në mitet e gjera kozmike të gjuetisë . Këto janë gjetur në të dy anët e urës së Beringut , e cila humbi në det rreth 11.000 vjet më parë.

Plini Plaku ‘s Historia Natyrore (shek 1 AD) pohon se “kur lindi për herë të pare, janë masa pa formë të mishit të bardhë, pak më e madhe se sa minjtë, kthetrat e tyre vetëm duke u shquar Nëna pastaj Licks e tyre gradualisht në formë të duhur. . ” Ky besim u bëri jehonë autorëve të bestiarevegjatë gjithë periudhës mesjetare.

Ari përmendet në Bibël ; Libri i dytë i Mbretërve lidhet me historinë e profetit Elise thirrje mbi ta për të ngrënë të rinjtë që e përqeshnin atë. Legjendat e shenjtorëve që mbjellin mbart janë të zakonshme në zonën alpine. Në krahët e peshkopit të Freising , ariu është kafsha e rrezikshme totem e zbutur nga Shën Corbiniani dhe bëri që të mbajë bagazhin e tij të civilizuar mbi malet. Mbart karakteristika të ngjashme në legjendat e Shën Romediut , Shën Gallit dhe Shën Kolumbanit . Ky motiv i përsëritur u përdor nga Kisha si një simbol i fitores së krishterimit mbi paganizmin.Në vendbanimet norvegjeze të Anglisë veriore gjatë shekullit të 10-të, një lloj mbulesë e rëndë “hogback” e një guri të gjatë të ngushtë guri, me një kulm të formuar si rreze çati e një shtëpie të gjatë, është gdhendur me një muzled, në këtë mënyrë kristianizmi, mbajnë lidhjen e secilës fund të garniturës, si në kishën në Brompton, Yorkshire të Veriut dhe nëpër Ishujt Britanikë .

Lāčplēsis , që do të thotë “Ariu-slaier”, është një hero legjendar letonez, i cili thuhet se ka vrarë një ari, duke copëtuar nofullat me duart e zhveshura. Sidoqoftë, siç u zbulua në fund të epikut të gjatë që përshkruante jetën e tij, nëna e Lāčplēsis kishte qenë një ari, dhe forca e tij mbinjerëzore qëndronte në veshët e tij të mbartur. Urdhri modern i Letonisë Ushtarake Letoni i Lāčplēsis , i quajtur heroi, është i njohur edhe si Urdhri i Ariut-Slaier .

Arijntë janë të njohura në tregimet e fëmijëve, duke përfshirë Wini Puh , Ariu Padington , Ariu Ben dhe ” Ariui murrmë i Norvegjisë